HAMİLELİK SONRASI KARIN DEFORMASYONLARININ TEDAVİSİ

Hamilelik başladığı andan itibaren, vücutta büyük bir değişim de başlamaktadır. Hormon değişikliklerine ve büyüyen cenine bağlı olarak ciltte lekeler, varisler, tüm vücutta şişkinlik oluşur. Karın bölgesinde, göğüslerde, kollarda ve kalçalarda çatlaklar görülür. Bebeğin büyümesiyle veya aşırı kilo alınmasıyla karın ön duvarının gerginliğini sağlayan ve tüm karın içi organlarını içeriye iten kasların aralarının açılmasıyla karında sarkma meydana gelir. Genellikle bu değişiklikler geri dönmekle birlikte bazıları kalıcı olabilmektedir. Özellikle  çatlaklar ve karında orta ve ileri derecedeki sarkmaların kalıcı olacağı söylenebilir.

Karın bölgesindeki sorunların oluşmaması veya hafif derecede oluşması koruyucu önlemlerle sağlanabilir. Ciltteki çatlakların oluşması engellemek için aşırı kilo almaktan kaçınılmadır.Cildin elastikiyetini artıran ve nemlendiren kremler kullanılması son derece faydalı olacaktır. Ancak tüm bunlar yapılsa dahi cilt yapısına bağlı olarak bu çatlaklar yine de oluşabilmektedir.

Tedavi yöntemlerini seçerken hastanın değerlendirilmesi son derece önemlidir. Patoloji neredeyse tedavi de ona yönelik yapılmalıdır. Ancak bu şekilde iyi sonuçlar elde edilebilir. Şu anda bu soruna karşı kullanılan birçok yöntemler bulunmaktadır. Bunlar cerrahi veya cerrahi dışı yöntemler olup ; teknoloji  ilerledikçe son derece başarılı sonuçlar vermektedir. Peki neden bazı kişiler bu tedavilerden son derece fayda görürken diğerleri daha az fayda görmektedir? Bunun yanıtı aslında son derece basittir. Eğer hastaya  uygun olan tedavi yapılmışsa hasta bundan mutlaka çok fayda görecektir. Bunun tersi olarak hastaya uygun olmayan tedaviyi uygularsanız sonuç başarısızlık olacaktır. Bu nedenle yapılan tedavileri son derece iyi bilip hastaya uygun olanı seçmek başarı için birinci şarttır.

Bununla birlikte hastanın tedaviye katılımı da son derece önem arzetmektedir. Hastanın problemi fazla kilo ise ve kilo vermesi gerekiyorsa, uygun diyet yapması ve/veya  egzersiz programlarına katılması tedaviden maksimum fayda sağlanmasına katkıda bulunacaktır.

En sık kullanılan cerrahi dışı yöntemler:

  • Vakumterapi: 1. ve 2. derece selülit, bölgesel yağlanmaların ve  karındaki sarkmaların tedavisi için kullanılır. Yağların ve hücrelerin arasındaki birikmiş olan sıvının drenajını ve sıkıştırma ile yağların parçalanmasını sağlamaktadır. Masaj etkisiyle cildin elastik yapısını yeniden kazandırmaktadır. LPG de bir vakum terapi yöntemidir. 1. ve 2. derece selülit ve drenaj için oldukça etkili bir tedavi metodudur.Cildin toparlanmasında çok etkin sonuçlar alınabilmektedir.

  • Pressoterapi: Bir drenaj yöntemidir. Çeşitli tedavilerle parçalanan yağların veya yağlar arasındaki sıvının atılımı için kullanılır. 1. ve 2. derece selülit ve drenaj için oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Karın bölgesinde toparlanmaya neden olmaktadır. Elektroterapi : Yağ parçalama ve kasların güçlendirilip , şekillendirilmesi için kullanılır. Uygulandığı bölgelere verdiği elektrik akımlarıyla hem lipostimülasyon hem yağ parçalama hem de kas güçlendirme yaparak vücutta bölgesel incelme ve şekillenme sağlar. Özellikle zayıflamış olan karın kaslarının güçlendirilmesinde son derece etkilidir. 20 dakika içinde 400 mekiğin yarattığı etkiyi yaratmaktadır.

  • Ultrasonterapi: 3. ve 4. derece olarak nitelendirilen derin selülitlerin giderilmesi ve yağların parçalanması amacıyla kullanılır.Sorunlu bölgelere bağlanan pedleri ile aktarılan düşük frekanslı ses dalgalarının yarattığı titreşimler; en derindeki yağları bile cilde zarar vermeden ısıtıp parçalayabilir.Yoğun yağlanma problemleri ile derin selülitler bu yöntemle daha kolay tedavi edilirler.

  • Karbossiterapi: Karbossiterapi;ciltaltı yağ dokusuna ince bir iğneyle belirli basınç ve miktarda karbondioksit gazı enjekte edilmesidir. Karbondioksit mekanik olarak yağları ve yağlar arasındaki bandları parçalarken dolaşımı da düzenleyip kan akımını artırır. Bu sayede yağlar parçalanırken kan akımının artması ile de drenaj  sağlanmış olur. Ciltte toparlanma ve sıkılaşma sağlayan en etkili yöntemlerden biridir. Mezoterapiyle uygulandığında sonuçlar çok daha başarılıdır.

  • Mezoterapi: Mezoterapi ince iğneler yardımıyla cildin mezoderm tabakasına yağ eriten, dolaşımı düzenleyen ve cildi sıkılaştıran ilaç karışımlarının enjekte edilmesidir. Bu ilaçlar yağın parçalanmasını ve dolaşımın düzenlenmesini sağlar. Lipoliz diye bilinen yöntem bir mezoterapi yöntemidir.

Daha önce de bahsettiğim gibi bu yöntemler seçilmiş hastalara uygulandığında son derece iyi sonuçlar vermektedir. Ancak bu yöntemlerin tıbbi cihazlarla ve ilaçlarla yapıldığı göz önüne alınırsa mutlaka bir doktor veya doktor gözetiminde yapılması gerekmektedir.

Bu cihazların veya mezoterapi yöntemlerin yeterli olmayacağı hastalar için ise cerrahi yöntemlerle karın deformasyonlarının tedavileri yapılmaktadır. Uygulanan ameliyatlar şunlardır:

  • Liposakşın: Liposkalpturing veya liposhaping diye de adlandırılan bu ameliyat 2-3mm’ lik kanüller kullanılarak karın bölgesindeki yağların çekilmesiyle şekillendirilmesi ve cildin toparlanmasının sağlanmasıdır. Bölgenin genişliğine göre lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Hastanın ameliyat sonrası 3 hafta korse giymesi önerilir. Drenaj yöntemleri ile iyileşmenin daha hızlı ve iyi olması sağlanılmaktadır. Liposakşın son derece efektif ve kalıcı sonuçlar vermekle birlikte bir zayıflama ameliyatı değildir. Şekillendirme amacı ile yapılmalıdır. Hastanın fazla kiloları varsa bu kiloları verdikten sonra bu ameliyatın uygulanması daha iyi sonuç alınması için son derece önemlid

  • Abdominoplasti ( karın germe ameliyatı ) : Cerrahi dışı yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlarda karın germe ameliyatı (abdominoplasti) ile karın sarkması düzeltilmektedir.Tamamen bikini çizgisi içinde kalan sezeryan izinden biraz daha uzun ve göbek etrafından yapılan kesi ile karın bölgesindeki sarkmayı ve karın kaslarının zafiyetini düzelten bir ameliyat yöntemidir. Doğum yapmış, karın kaslarında zafiyet ve karın derisinde ileri derecede sarkma bulunan hastalara uygulanan bir ameliyattır. Karın kaslarının açılan arası tamir edilmekte ve sarkmış olan cilt çıkartılmakadır.Genel anestezi ile uygulanır. Dikişler 1 hafta sonra alınmakta ve ağır iş yapmamak kaydı ile hasta 10 günün sonunda normal yaşantısına dönmektedir. 3 hafta korse kullanılması önerilmektedir.

Daha önce de belirttiğim gibi tüm bu yöntemler doğru hastaya uygulandığı zaman iyi sonuçlar alınmaktadır. Ancak en uygun tedavi seçilirse  hasta memnun olacaktır.  Tedavilerin bazı hastalarda niye çok iyi sonuç verdiği diğerlerinde ise niye sonuçsuz kaldığı tamamen tedavi seçimiyle ilgilidir. Her hastanın ayrı değerlendirilip tedavisinin ihtiyaca göre ayarlanması gereklidir. Ayrıca bu yöntemlerin tıbbi tedavi metodları olduğunu unutmadan hastaların uygun merkezlere başvurmaları gerekmektedir.

Akbilen Güzellik Merkezi

 

Adres : İbrahim Haşim Sk. No:10/2 Lefkoşa KIBRIS (Cyprus)  ~  Tel :+90 392 223 84 00 - 01  ~  Mail : akbilen@akbilen.com

ANASAYFA  -  HAKKIMIZDA  -  MERKEZİMİZ  -  İLETİŞİM  -  SİTE HARİTASI